
Services marketing
Syllabus
Basic information
- Field of study*
- Management
- Specialisation
- -
- Organizational unit
- UEP
- Level of qualification
- First-cycle programme
- Mode of study
- Full-time
- Track
- General academic
- Didactic cycle
- 2019/2020
- Subject code
- UEPZarS.120D(B).12895.19
- Language of instruction
- English
- Mandatory
- Elective
- Block
- Block D(B)
Period
Semester 6
|
Method of evaluation
Assessment
Activities and hours
|
Number of ECTS points
3
|
Subject’s educational aims
C1 | N/A : Przedstawienie istoty i znaczenia marketingu organizacji usługowych |
C2 | N/A : Przedstawienie branżowych odrębności i uwarunkowań rozwoju działalności usługowych w Polsce oraz zagranicą |
C3 | N/A : Osiągnięcie przez studenta zdolności analitycznego myślenia o sobie i o własnych doświadczeniach z perspektywy usługobiorcy |
Entry requirements
General knowledge of markets and management methods
Subject's learning outcomes
Code | Outcomes in terms of | Effects | Examination methods |
Knowledge | |||
W1 | N/A : Ma podstawową wiedzę w zakresie nauki o zarządzaniu organizacją usługową, wyprowadzoną z relacyjnego marketing usług | K1_W01 | Final test, Class participation |
W2 | N/A : Ma wiedzę na temat funkcjonowania rynku usług w Polsce i zagranicą | K1_W01, K1_W06 | Final test, Class participation |
W3 | N/A : Wie na czym polega marketingowa interpretacja jakości usługi | K1_W02, K1_W07 | Final test, Class participation |
W4 | N/A : Ma wiedzę o ewolucji koncepcji marketingu usług | K1_W04 | Final test, Class participation |
Skills | |||
U1 | N/A : Potrafi identyfikować zjawiska społeczno-ekonomiczne i kojarzyć je z różnymi praktykami usługowymi | K1_U02 | Final test, Class participation |
U2 | N/A : Potrafi określić i zaadoptować główne cechy marketingu jako koncepcji zarządzania organizacją usługową | K1_U05 | Final test |
U3 | N/A : Potrafi wykorzystać wypracowane przez relacyjny marketing usług metody aktywizowania usługobiorcy w celu projektowania usługowego produktu (service design) i doskonalenia cyklu obsługi nabywcy | K1_U08 | Final test |
U4 | N/A : Rozróżnia odrębności branżowe działalności usługowych | K1_U02 | Final test, Class participation |
Social competences | |||
K1 | N/A : Potrafi samodzielnie uzupełniać posiadaną wiedzę w zakresie marketingu organizacji usługowych | K1_K01 | Class participation |
K2 | N/A : Wykazuje zdolność do współpracy w zespołach | K1_U16, K1_U18 | Class participation |
K3 | N/A : Przygotowując się do objęcia stanowiska menedżera organizacji usługowej dorasta do roli lidera potrafiącego zarządzać zarówno personelem, jak i relacjami z usługobiorcami | K1_U16, K1_K03 | Class participation |
K4 | N/A : Dostrzega znaczenie czynników społecznych i w wyjaśnianiu istoty marketingu usług | K1_K04 | Class participation |
Study content
No. | Course content | Subject's educational goals | Subject's learning outcomes |
1. | N/A : Rola marketingu w gospodarce usługowej | C1, C2 | W1, U1, U4, K1, K4 |
2. | N/A : Definicja usług oraz ich cechy | C1 | W1, U1 |
3. | N/A : Podstawy teoretyczne relacyjnego marketingu usług | C1 | W1, W4, U2, K1 |
4. | N/A : Strategie marketingowe przedsiębiorstw usługowych | C1 | W1, W2, U2 |
5. | N/A : Pojęcie i istota jakości usług | C1, C3 | W3, U2 |
6. | N/A : Charakterystyka cyklu obsługi usługobiorcy | C1, C3 | W1, W3, U3 |
7. | N/A : Kompetencje menedżera oraz personelu organizacji usługowych | C1, C2 | W1, U2, K3 |
8. | N/A : Marketingowy podział personelu i jego menedżerskie konsekwencje. Kierowanie personelem kontaktowym | C1, C2 | W1, U2, K2, K3 |
9. | N/A : Udział klienta w projektowaniu usług | C1, C2, C3 | W1, U3 |
10. | N/A : Zarządzanie popytem i podażą w usługach | C1 | W1, W2 |
11. | N/A : Wielokulturowe aspekty marketingu usług | C2 | W1, U2, K1 |
12. | N/A : Charakterystyka zarządzania relacjami klient- klient | C1, C3 | W1, U2, U3 |
Bibliography
Obligatory- 1. Zeithaml, V.A. and M.J Bitner, "Services Marketing," New York: McGraw Hill, 6th edition, 2012
- 2. Lovelock Ch, Wirtz J., Services Marketing: People, Technology, Strategy, 7th Edition, 2011
- 3. P. Muddie, A. Pirrie, Services Marketing Management, 2011 Taylor & Francis
- 4. K.Rogoziński, Nowy marketing usług, Poznań, 2000
- 1. C Grönroos, Service management and marketing: customer management in service competition, 2007, John Wiley & Sons
- 2. Harris, K. and Baron, S., (2004), “Consumer-to-Consumer Conversations in Service Settings”, Journal of Service Research, 6 (3): 287-303
- 3. Nicholls, R., (2005), Interactions between Service Customers, The Poznan University of Economics Publishing House.
- 4. Rust, R.T. and R.L. Oliver (1994) (eds.), "Service Quality: New Directions in Theory and Practice,"
Course advanced
Teaching methods:
Conversation lecture, Lecture with multimedia presentation, Discussion, Case study
Teaching methods | Method of evaluation | Credit conditions |
---|---|---|
Lectures | Final test, Class participation, Udział w dyskusji (aktywność) |
Calculation of ECTS points
Activity form | Activity hours* | |
Participation in lectures | 30 | |
Preparation for test | 15 | |
Literature research | 30 | |
Student workload |
Hours
75
|
ECTS
3.0
|
Workload involving teacher |
Hours
30
|
ECTS
1.0
|
* one hour of classes = 45 minutes